De omgeving.


De Dordogne ligt in het zuidwesten van Frankrijk in de regio Nouvelle-Aquitaine en bestaat uit vier gebieden:
Périgord Blanc, Witte-Périgord.
Het wit slaat op de lichtgekleurde kalkplateaus die het landschap in grote mate bepalen.
Périgord Noir, Zwarte-Périgord.
De vier kleuraanduidingen slaan op bijzonderheden van de betreffende gebieden. Het zwart slaat op het donkere bladerendak van de uitgebreide eikenbossen en de truffel die daar gevonden wordt. Wij bevinden ons in de Périgord Noir.
Périgord Pourpre, Paarse-Périgord.
Het paars slaat op de druivenbladeren van de wijnstreek rondom Bergerac, die in het najaar rood-paars verkleuren.
Périgord Vert, Groene-Périgord.
Het groen slaat op het feit dat in dit deel van Périgord de meeste regen valt, en het landschap dus groener is.

De verschillende jaargetijden in de Dordogne hebben elk hun eigen charme. De zeer zachte lente, de heerlijke warme zomers, en vooral ook de herfst (Indian Summer) met zijn vele goudgele tinten. Er is hier veel te zien en te doen. Of je nu van wandelen, fietsen door het hele jaar heen of kanoën (op de Dordogne) houdt, of juist van dorpjes en steden bezichtigen. Het kan hier allemaal. Maar ook de culinaire liefhebbers komen hier zeker aan hun trekken! Naast de goede Franse keuken zijn er ook tal van heerlijke wijnen te proeven. In onze omgeving heb je een aantal leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt eten, natuurlijk hebben we deze restaurantjes al uitgeprobeerd. Pak s middags eens een plat du jour in een van de gezellige restaurantjes op een dorpsplein.Vlakbij onze Maison zijn verschillende wijngebieden, elk met hun eigen karakter en druivensoorten. Van mooie droge witte wijnen tot zoete, maar ook krachtige rode wijnen tot makkelijk drinkbare. Alle wijngebieden bevinden zich rondom de stad Bergerac, waar zich ook het Maison des Vins bevindt. Het Maison des Vins is een mooie stop tijdens uw bezoek aan Bergerac en bevindt zich in het midden van het historische centrum. Hier bij wat verschillende wijngebieden, Montravel, Rosette, Duras, Saussinac, Bergerac, Monbazillac, Pécharmant. Op het onderstaande kaartje kunt u de verschillende wijngebieden zien.

Lolme.

Is een gemeente in het Franse departement Dordogne (regio Nouvelle-Aquitaine) en telt 149 inwoners (2005). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Bergerac. Lolme is ontstaan als rond de kerk en kende zijn hoogtij in de dagen dat Monpazier werd opgebouwd. Hier werden de stenen gehouwen voor de opbouw van Monpazier. Sinds oudsher vindt hier tweemaal per jaar foire ( jaarmarkt-veemarkt)plaats die druk bezocht wordt. Men leeft hier voornamelijk van landbouw (pruimen, tabak, mais, walnoten).

Bastide Monpazier.

Dit mooie dorp ligt op nog geen 10 minuten rijden van af de maison. Hier vindt de supermarkten, bakkers en andere winkeltjes. De supermarché is 12 minuten rijden van af de maison waar u alle boodschappen kunt doen. Monpazier heeft het keurmerk <Een van de Mooiste Dorpen van Frankrijk> toegekend gekregen, en trekt door zijn bijzondere karakter veel toeristen. Ze is sinds de oprichting vrijwel nog in originele staat de stichting in 1284 in naam van koning Edward Ier van Engeland. Wordt beschouwd als <model> Bastide met zijn perfecte rechthoekige vorm, en is een bron van inspiratie voor vele grote architecten. Ga er op uit door de straatjes, wandel onder de bogen en maak kennis met de markt, die al meer dan 700 jaar lang iedere donderdagmorgen op place des Cornières gehouden wordt! Stap binnen bij de artiesten, kunstenaars en producenten die hun winkeltje in het dorp hebben. Profiteer van de vele evenementen en activiteiten die in de zomer georganiseerd worden. Wees nieuwsgierig en dit architectonisch juweeltje zal vele verrassingen voor u in petto hebben!

Bergerac.

Even lekker slenteren in de stad.
Bergerac heeft enkele jaren geleden het keurmerk label Stad van Kunst en Geschiedenis toegekend gekregen, waar ze maar wat trots op is! En geheel terecht... Een doolhof van straten en pleintjes, de één met nog meer charme dan de ander. Kijk naar boven, en bewonder het vakwerk, de spitsboogramen, de gewerkte deuren. Het toeristenbureau heeft diverse formules om de historische binnenstad te bezoeken: dus volg de gids!Aan tafel! Warm de smaakpapillen maar op voordat u hier aan tafel gaat! Eerst een rondje over de markten, om alvast in de sfeer te komen langs de kramen met boerenkip, eend... Ah, en die aardbeien, meloenen, kastanjes, en vers geplukte noten... En de truffel natuurlijk, zo gauw de winter weer terug is. En vervolgens zorgen we voor een tafeltje in de schaduw op een terras, of voor het haardvuur en... eindelijk van deze eenvoudige, maar onvervangbare pleziertjes te genieten, zoals een heerlijk stukje ganzenlever op geroosterd boerenbrood, vergezeld van eenglaasje Monbazillac.

Kano-varen.

Limeuil, één van de mooiste dorpen van Frankrijk, heet u welkom voor kano of en kajak tochten op de Dordogne of de Vézère. Ontdek de prestigieuze monumenten tussen de rotsen met uitzicht over de Dordogne. Over de Vézère, waar de mooiste prehistorische sites liggen, genieten van kleine strandjes en tijd maken voor een picknick of een duik ... Wat uw ook doet, een onvergetelijke kanotocht voor jong en oud. 10 tochten van 6 km tot 36 km.

Fietsen.

Frankrijk is een geweldig land om te fietsen. Er zijn talloze fietsroutes, er is hier echt voor ieder wat wils.Fietsen in de Dordogne is goed te doen. Je fietst over de voie verte (Paden voor niet-gemotoriseerd vervoer) De Dordogne heeft ongeveer 290 kilometer lange fietspaden door een van Frankrijks interessantste gebieden, bomvol historisch en natuurlijk erfgoed. Wanneer je in je eigen tempo van dorp naar dorp fietst geniet ook van het gastronomische aan gezien mag die in deze streek er ook wezen.In de Dordogne is het bijvoorbeeld erg leuk om van kasteel naar kasteel te fietsen. Fietsen in de Dordogne is goed te doen er zijn veel vlakke routes. Een plek waar u zou kunnen genieten van het goede leven en mooie fietsritten, zonder al te veel klimmen. Een verrassend leuk fietsgebied!Helmen zijn verplicht in Frankrijk.

Waterplezier.

Overal in de Dordogne stroomt water. Heuveltjes en bronnen doen het water in de juiste snelheid stromen: u kunt er heerlijk mee spelen! Stroomt het op sommige plaatsen te hard - een kilometer verderop stroomt het dan weer op de juiste snelheid. Naast kajakken en kanoën kunt u overal in de rivieren zwemmen: ontdek zelf op uw tochten door de omgeving een leuk strandje en ga er eens baden. Wel eerst goed de stroming bekijken, want er zijn stukken bij waar u niet terug kan zwemmen naar de plaats waarvan u vertrok. Behalve de grote rivieren kent de Dordogne tal van kleine beekjes en nog kleinere stroompjes: ideaal voor gezinnen met peuters en kleuters: zij kunnen met water en stenen in de weer en de ouders hoeven niet bang te zijn voor verdrinking. Rivier de Dordogne ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf onze Maison. Naast de rivieren vindt u in de Dordogne, in de bossen tal van natuurlijke vennen en meertjes waarin u ook heerlijk kunt zwemmen. In de delen van de Dordogne zijn er sinds een aantal jaren `plan d'eau'. In stukken vallei, waar een rivier doorstroomt, zijn dijken aangebracht en zo zijn er watervoorraden ontstaan: goed voor de landbouw in droge tijden, maar ook fijn voor het toerisme. Er zijn strandjes bij aangelegd en speelweides.

Wandelen.

Frankrijk is in zomer en winter een geliefde bestemming voor een wandelvakantie. Met ruim 18.000 kilometer aan gemarkeerde routes is er keus genoeg om te wandelen in Frankrijk. De maison ligt in het kleine dorpje Lolme direct tegen over het bos waar u zo van uit het huis kunt wandelen. Hier kunt u een korte wandelingen maken van ongeveer een uurtje of een lange wandeling voor ieder wat wils.

Sportvissen.

Vissen kunt u bijna nergens meer ter wereld zonder vergunning. Ook in de Dordogne niet. Bij de meeste VVV's kunt u een vakantievergunning voor een klein bedrag kopen.

Paardrijden.

Paardrijden in de Dordogne is een onvergetelijke gebeurtenis. Het prachtige landschap met tal van paden door bossen, open valleien en heuveltoppen is bij uitstek geschikt voor tochten op het paard. Er is geen betere manier om de schitterende omgeving te verkennen! Je kunt bij verschillende maneges in de omgeving terecht voor een buitenrit van zo'n 1,5 tot 4 uur. Prachtig is bijvoorbeeld de buitenrit die leidt naar het plaatsje Biron... je voelt je écht even een ridder te paard.
boschevalrouge

Rivieren.

Zwemmen & Kano L'Arège (Trémolat), la Couze, le Caudeau(Bergerac), le Dropt (Eymet), la Banège (Issigeac), le Canal de Lalinde, la Vézère (Limeuil), la Louyre (Sainte-Alvère), la Gardonette (Sigoulès).

Meren.

Plan d'eau du Chabrol (Cadouin), Lac de l'Escourroux (Eymet), Lac de la Nette, les Valences (Issigeac), Le Ligal à Lanquais, Etang de Lamothe-Montravel, Les Etangs de Sigoniac, Lac de Gurson, Plan d'eau de Trémolat, Le Port de Bassac (Villamblard). De dicht bij zijde meertje is lac de veronne 7 minuten rijden vanaf de Maison. Bij dit meer kunt u zwemmen, zeilen, paardrijden.

Wijnproeven.

Natuurlijk, met een gebied als Bordeaux verdwijn je een beetje in de schaduw. Toch heeft de Bergerac dezelfde druiven en veel prachtige wijnen. Er is hier nog zoveel te ontdekken en de wijnmakers zijn nog steeds meer dan bereid je de wijnen te laten proeven. Dus voor het ontdekken raad ik echt deze streek aan. Veel wijnmakers zijn overgestapt op het produceren van biologische wijnen.

Restaurants.

Het is verrassend maar 15 minuten van je voordeur in Sainte Sabine Born, vind je een 1 Michelin ster restaurant: Etincelles het is er ontspannen en vriendelijk en je hoeft niet je zondagse kleding aan te trekken.Ze serveren mooie gerechtjes en hebben een prachtige wijnkaart. In de zomer moet je echter wel weken van tevoren reserveren, het is namelijk erg klein en razend populair. La Brucelière en L'Atelier, in Issigeac, Men kookt hier wat creatiever dan gemiddeld. Ook hier zijn ze erg vriendelijk, hebben ze een goede wijnkaart en ook hier moet je op tijd reserveren. In Villereal zijn wat eenvoudige, leuke, goedkope tentjes te vinden waarvan Les Marronniers onze favoriet is. Goede pizza's, pasta's, salades en vleesgerechten. Ontzettend aardige mensen en een groot terras. Le Moderne serveert goede vleesgerechten van hun eigen koeien en kalveren. Een nieuwe favoriet is Hôtel De L'Europe, in Villereal, heerlijke sfeer, lekker eten.En dan terug in Sainte Sabine, daar hebben we nog Chez Edith. Ook hier weer vriendelijke mensen en een groot terras met zwembad. Het is er goedkoop en 1 van de eigenaars houdt van wijn, waardoor er af en toe wat interessante wijnen op de kaart kunnen staan, maar die kunnen dan ook weer zomaar uitverkocht zijn. Om de hoek in Monpazier is het gezellige Chez Minou van heerlijke pizza's tot een mooi gebakken stukje vlees of salades, na het dinner kunt u nog hier heerlijk buiten genieten van een lekker glasje wijn. Wilt u een avondje genieten ga dan naar Restaurant Eléonore Restaurant Eleonore dit is 1 van onze favoriete restaurant in de omgeving.

Marktdagen.

Traditionele feestje op het platteland: marktdag. Niet alleen kopen en verkopen, maar ook muziek, kopje koffie op een terras, mooie dingen kijken, standwerkers. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, de markten van de Perigord. Hier kunt u zien wanneer er een bij u in de buurt is.
Maandag
Les Eyzies de Tayac (van pasen tot oktober) Le Fleix, Prigonrieux, Tocane Saint Apre, Sainte Alvère, Villamblard.
Dinsdag
Abjat sur Bandiat, Beaumont, Brantome (juli en augustus) Bergerac, Lanouaille (2e en 4e van de maand), Lisle, Payzac (1e en 3e van de maand), Prigonrieux, Ribérac, Sarlat, Le Bugue (al meer dan 600 jaar) en Trémolat (juli en augustus), Cenac & St Julien, Coulounieuix, Mareuil, Neuvic, Paysac, Prigonrieux, Savignac les Eglises, Thenon, Villefranche de Lonchat
Woensdag
Périgueux, Agonac, Bergerac, Cadouin, Gardonne, Hautefort, Jumillac le grand, La tour blanche, Montignac, Montpon, Ménestérol, Piègut, Pluviers Razac sur l'Isle, Sarlat la Canéda, Siorac en Périgord, Vélines
Donderdag
Saint Astier, La Force, La Coquille, Domme, Lalinde, Eymet, Excideuil, Lalinde, Monpazier heeft de grootste cepesmarkt van de Dordogne in het seizoen, Mouleydier, Meyrals, Saint Julien de Lampon, Saint Pardoux la Rivière, Terrasson la Villedieu.
Vrijdag
Bergerac, Le Buisson, Cubjac, Le Lardin, Saint Lazare, Sigoulès, Trélissac, Vergt
Zaterdag
Belvès, Le Bugue, Bergerac, Beaumont, Coulouniex, Chamiers, Mensignac, Montignac, Mussidan, Neuvic, Nontron, Périgueux, Razac sur L'Isle, La Roche Chalais, Saint Léon sur l'Isle, Saint Aulaye, Saint Léon sur l'Isle, Saint Pierre de Chignac, Sarlat la Canéda, Thiviers, Verteillac, Villefranche du Périgord .
Zondag
Augignac, Bassillac, Bergerac, Champcevine,l Creysse, Daglan, Gardonne, Issigeac dit is zeker een aanrader, Jumilhac le Grand, Léguillac de Lauche, Prigonrieux, Rouffignac, Saint Astier, Saint Cyprien, Saint Front de Pradoux, Saint Geniès, Saint Jean de Cole, Saint Pardoux la Rivère, Sorges, Tourtoirac
En dan nog de kleine marktjes, die van de:
Producteurs du pays
Dit zijn marktjes in kleine dorpjes met alleen lokale producten - van de boeren uit de omgeving. Deze marktjes zijn er eigenlijk alleen in het hoogseizoen der toeristen - zo pikken de boeren ook een graantje mee van het toerisme. Welhaast iedere zichzelf respecterende gemeente met enige toeristen kent tegenwoordig zo'n soort markt. Aardig, maar niet om voor dagdoel of een omrit, maar wel een goede bron van vers voedsel, direct uit de omgeving.

Tuinen van Marqueyssac.

De romantische en pittoreske tuinen van Marqueyssac, een geklasseerde site, bieden rond een kasteel dat is bedekt met flagstone uit het begin van de XIXe eeuw, meer dan 6 kilometer wandelmogelijkheden in de schaduw, omringd met 150 000 eeuwenoude buksbomen, gesnoeid met de hand en versierd met belvedères, rotspartijen, watervallen en openluchttheater... In Marqueyssac laat men de buksboom met verbeelding tot zijn recht komen, bewegende rondingen en krullende figuren. Vandaag zijn het de meest bezochte tuinen van de Périgord. Het park van 22 ha, ingericht op een rotsachtig voorgebergte, domineert de vallei. Vanop het belvedère van de Dordogne, op 130 meter boven de rivier, ontplooit zich het mooiste panorama van de Périgord, getuige van een rijk historisch verleden en een grandioos natuurlijk patrimonium.

Kastelen.

Biron ligt op ongeveer 15 min rijden van de maison. Het kasteel van Biron, geclassificeerd als `Site Majeur d'Aquitaine' (één van de belangrijkste bezienswaardigheid van de Aquitaine), is de zetel van één van de vier `baronies' van de Périgord. In de loop van de tijd en door verschillende gebeurtenissen heeft dit oorspronkelijk primitieve fort, meerdere veranderingen ondergaan. Elke eeuw heeft zijn sporen nagelaten wat de aantrekkingskracht is van dit uitzonderlijke architectonische geheel. Gelegen op een heuvel, op de grens van de Périgord en de Agenais, was het kasteel het hart van een groot gebied met `horige' landbouw (landbouw exploitatie waarbij een deel van de oogst naar de baron ging en een deel eigendom van de boer bleef). Er zijn er te veel kastelen om ze allemaal op te noemen.

Gun uzelf even de tijd om bij de plaatselijke toeristenbureau langs te gaan en geniet van uw verblijf in de Dordogne.